måndag, juli 31, 2006

Båtdyk kullen, 30 juli

Helt vindstilla när vi kom upp till Kullen på morgonen, såg mycket lovande ut. Utfärden skedde igen med supertrevliga Lasse på Kullendyk. Besökte de två "vrakplatserna", host nåja, vrakdelsplatserna på Kullen. Dels Hästahovsmalen där båten Pernau seglade upp på klipporna.

Det andra skedde på Persa Hall där Franz gick under. Denna gången var det mycket bättre sikt bland vrakdelarna än när jag var där sist så det gick att se mycket bättre. Hittade propellern och tittade in i många hålor. Niclas bärbara sol lyste upp alla skrymslen mycket bra.

Men det var riktigt kallt under språngskiktet, runt 8 grader och det var på tok för kallt med våtdräkt. Nästa gång får det bli torrdräkten. Drog otroligt mycket luft när vi var nere på det kalla, nästan 20 minuter, så dyket blev inte så långt som vi kanske hade önskat.

Dök med Niclas och det fungerade hur bra som helst.

På tisdag är det dags igen :D!

lördag, juli 29, 2006

Mål i sikte!!

Två av årets dykmål kommer allt närmare.

Det som är närmast är att "dyka ut" loggboken, inte så många dyka kvar tills dess bara 6 stycken :). Jag har i alla fall 4 stycken dyk inplanerade inom tre dagar om inget skulle hända. Sedan blir det väl två torsdagsdyk i Limhamn innan semestern är slut och då är det klart! Imorgon söndag är det båtutfärd med Kullendyk och på tisdag är det dykning med Stefan också på Kullen, fast från land.

Det andra målet som är att dyka 50 dyk på ett år börjar också komma närmare. Men det återstår 16 dyk innan jag är där, men det är helt klart något som jag ska klara av. Får väl dyka hela nyårsaftonen om det skulle vara så ;). Nä så illa hoppas jag att det inte blir, ska ha klarat av det innan dess tycker jag.

Nästa år kommer också att få en bra start på dykåret eftersom det blir liveaboard i Egypten och Röda Havet i slutet på februari. Det ska bli skoj, kommer att dyka på många vrak så Anders har föreslagit att vi kan påbörja vrakpenetreringskursen där. Tycker jag låter som en bra idé, vi får se när vi börjar närma oss avfärd hur det kommer att planeras.

Mot nästa dyk!

Rekognisering Tvedöra sandtag

Var och badade i Tvedöra sandtag i torsdags och som utav en händelse så hade jag med mig mask, fenor och snorkel. Så jag passade på och utforska lite längre ut i taget hur botten såg ut och om det var någon bra sikt. Dreher, som nämnde detta som badställe, sa att det var klart vatten när han var där. Det var det när vi var där nu också och jag uppskattade sikten till 5-6 meter, godkänt.
Det var inte så mycket växlighet, men massor av signalkräftor. Botten var ganska böljande med en branta sandväggar och en del lite mindre branta.

Sökte på dykarna.nu och såg att Stefan I hade varit och dykt där. Ska dyka med honom på tisdag så jag ska höra hur det var. Kan tänka mig att det kan vara en ganska häftig plats att isdyka på, om det är skaplig sikt. Om det gick att hitta en del platåer så kunde det även vara ett alternativ för utbildningsdyk, men det får man väl se. Johan verkarde vara ganska så pigg på att hänga med ut och testa när hans förkylning väl släppte.

Ön Limhamn

Torsdagsdyk med Oxygène i Limhamn igen. Mycket bra väder och varmt i vattnet, 22 grader på 9 meters djup. Mycket små fisk i vattnet som tog ner sikten en del, annars så ganska mycket ål och krabbor.

Ön är inte så upphetsande dykställe, men jag försöker att träna en del på annat. Tex ligga horisontellt, inte använda händerna, ligga stilla på samma djup i mer än 10 sekunder, skjuta säck osv. Fast det är alltid trevligt att åka med ut och dyka och käka grillad korv.

söndag, juli 16, 2006

Dykning Kullen i strålande solsken


En strålande solig dag är perfekt för dykning. Åkte ut med Kullendyk och skeppare Lasse för två dyk. Ett på Åkerslån och ett vid Persa Hall där vrakdelar från det gamla ångfartyget Frans ligger.

Bra dyk om än lite dålig sikt emellanåt pga av algblommning, men det får man ta. Dök men Elin och Christian som inte hade dykt så mycket innan, men det gick hur bra som helst. Så mycket fiskar och annat djur/växtliv. Tyvärr var sikten på Frans ganska dåligt så det gick knapp att urskilja delarna, men såg i alla fall död mans hand.

Såg tumlare på vägen ut, coooolt! En bra dag!

torsdag, juli 13, 2006

Annat smått och gott

Har lite tråkigt och insett att jag har varit ganska dålig på att uppdatera bloggen, så därför gör jag allt på en gång. Och här kommer lite mer.

Bestämmde mig för att följa med till Röda Havet och liveaborden i februari. Har dock haft ien liten gnagande baktanke i huvudet, "Vad ska jag dit att göra? Jag har ju inget vrak cert", och inte kommer jag heller att skaffa det innan vi åker dit. Pratade med Anders om detta, han såg det inte som något problem utan som en möjlighet att påbörja en vrakpenetreringskurs på bästa möjliga sätt. Då kände jag att jag kunde slappna av igen. Men måste införskaffa två grejer tills vi åker då:
* en stor linrulle
* en bra lampa

Fick rekomendationer på vilken linrulle som kunde vara lämplig att använda sig av. Sedan så kommer jag nog att inhandla en C-8 lampa, det är ingen HID eller halogen men jag tror att den ska kunna fungera hyfsat i det ljusa havet i alla fall.

Sedan väntar jag på att min flaska ska komma från fabriken, det var tydligen väldigt stor efterfrågan på 12x232 flaskor, mer än två månaders väntetid...

Men det var allt för idag, på söndag blir det båtdyk på Kullen om det inte händer något (blåser fel). Sedan är det inte något dyk planerat på ett tag. Tänkte ju kolla in den gamla piren vid stenbrottet hos mamma och pappa så det blir väl att ta med grejerna när jag åker och hälsar på dem senare. Sen kommer jag att fortsätta torsdagsdyka, men skulle senare i höst vilja ha en lite mer regelbunden buddy som man skulle kunna åka iväg till Kullen eller Prästens och dyka med lite då och då.

Ha de!

Rescuekursen flyttad :-(

Lika trist som det låter, några av de anmälda kunde inte och det är inget roligt att köra kurs själv. Fungerar nog inte ens... Men den är flyttat till september, kanske, det beror på hur de har det med schemat för de andra kurserna.

Hann i alla fall med att ha ett långt första poolpass där vi övade massor med olika saker och satte ihop allt till en lång serie moment. Mycket av och på med utrustningen i vattnet, men känner på mig att den kommer att vara väldigt nyttig.

Så lite glimtar i mörkret finns det allt.

Ön Limhamn

Gjorde några recueövningar innan vi genomförde dyket. Kass sikt ner till fem meters djup, sedan nästan ok, ca 5 meters sikt.
Var ganska kallt på 8 meters djup, 12-14 grader, så min 5 mm våtdräkt var lite kyligt och jag började nästan frysa mot slutet. Saknade 905:an, ska ta med den till Kullen på söndag om det inte är strålande solsken, shortyn följer med i alla fall. Inte roligt att frysa.

söndag, juli 02, 2006

Spetsen, Kullen, 2 juli

En dykdag på Kullens spets med båt i solsken kan inte gå fel. Åkte ut med Johan från Mölle i hans gummibåt och massor med utrustning...

Ett dyk ut mot spetsen och ett in mot Paradishamn, båda två var bra. Ganska mycket ström innan språngskiktet på ca 12 meters djup. Under det var det bättre sikt och några grader kallare. Men det var roligt ändå. Såg mycket fick, sjöstjärnor, solstjärnor, krabbor, torsk, död mans hand mm.

Ikväll kommer man att se hur mycket som man brände sig ;)

lördag, juli 01, 2006

Tema Säckskjutning på Ön, 29 juni


Utflykt arrangerade av Oxygène Lund, med tema säckskjutning. Instruktör Anders visade innan på land hur det skulle gå till att skjuta säck och sedan i vattnet. Sedan tränade vi en del och det gick ganska bra tycker jag allt. Trasslade inte till det allt för mycket och det kom upp en säck på ytan i alla fall.

Vi avslutade dyket med att skjuta upp en säck igen och det gick bra det här gången också, försökte hovra när jag gjorde det men det var ganska klurigt, träna, var tvungen att sätta i knäna när jag började andas in i säcken för att den skulle åka upp.

Efteråt grillad korv och bestämmade med Johan J att vi skulle ut med hans båt på söndag och dyka Kullen. Verkar bli kanonväder så det kan bli hur skoj som helst.

Ha de!