torsdag, april 17, 2008

Vrakdykning med M24



Kanske lite i senaste laget, men här kommer det i alla fall några rader om det.

Tanken var ju att vi skulle utgått från Ystad och åkt till Jan Heweliuzs, men 16 m/s är inget somman vill dyka i. Följdaktligen blev det en ändring i planen och vi utgick från Torekov istället, se föregående inlägg.

Paxade tvåbäddshytten, förra gången låg jag i den "stora" sovsalen. Kan meddela att båda ställena fungerar helt utmärkt. Men till skillnad från förra gången så var det riktigt fint väder hela helgen, förra gången var det lite sjögång och regn.


Dag ett spenderades med två dyk på M/T Martina strax söder om Kullen. Där har jag varit några gånger innan, men den här gången var det lite mer spännande eftersom det var första gången som jag simmade in i vraket. Det blev att man såg lite mer detaljer än vad som man kan se från utsidan.
Som vanligt superb lunch mellan dyken.

Till andra dyket så hade ytströmmen ökat ganska kraftigt så det blev till att simma på rätt ordentligt innan man kunde ta sig ner för linan.
Denna gång blev det ett lite kortare dyk eftersom det var lite kallt.

På kvällen blev det grillning och MASSOR av dykhistorier.

Dag två startade med vraket Bygdö som ligger väster om Hallands väderö. tyvärr var sikten inte den bästa på de lite djupare delarna av vraket, var som att simma runt i ett språngskikt. Men det var ok på de lite grundare delarna så det blev ett ganska så bra genomsim av överbyggnden. Tog en sväng akterut och kunde beskåda pannan som stod bland allt bråte.

Andra dyket gjordes på Holmen VI, en liten bogserbåt som står kölrätt på botten. Det var riktigt strömt i ytan så Peter släppte oss uppstöms bojen och sedan var det bara att försöka att få tag i den och ner så fort som möjligt.
Ett mycket trevligt litet vrak, inte så mycket möjligheter till ordentligt penetration om man inte gillar silt. Så det blev två vrav runt den innan dyktiden gick ut. Trevligt dyk.

När vi kom tillbaka till hamnen så var det att plocka ihop prylar, lasta bilen och åka tillbaka hem.

En härlig dykhelg och det mesta är rostigt!!