lördag, maj 31, 2008

The wreck who wasn't there

Strålande solsken hela dagen och det bådade gott för två bra vrakdyk med M281 på Ulrika och Måsen.
Började på Ulrika, där var det riktigt bra sikt och kändes som ett bra dyk. Inte så stor men en hel del detaljer att titta på, sedan har man inte så mycket tid på dessa djup.

Andra dyket gick till Måsen, men när vi kom ner på nedstigningslinan så var vikten bara mitt ute i ingenstans, bara en massa sand. Ett påtänkt cirkelsök avbröts och vi gick upp istället.

Efter att ja väntat in de andra dykarna så blev det i alla fall ett dyk på Tysken som lite kompensation. Helt ok, inte så stor, men även den med en hel del detaljer. Dock verkar det som om den har blivit rejält länsad. Trist.

Kanondag på sjön, fast jag vet inte om man kommer att komma tillbaka inom rimlig tid. Vet inte om det är värt att dyka så djupt egentligen. Lite avtrubbad, kort tid och ofta kallt och mörkt. Tror att det kommer att dröja länge tills jag kommer tillbaka till just dessa vrak.

Efter dagens dykolycka utför Öland så låter "Dyk lugnt" bättre än något annat.

tisdag, maj 27, 2008

Kvällsdyk i ett soldränkt Öninge

Ett riktigt långt härligt kvällsdyk.
Märklig att det inte är flera dykare som dyker en sådan här härlig kväll. Hoppas att det kommer att bli måååånga fler sådan här kvällar.

Fast lite kyligt blev det mot slutet, vattentemperaturen kunde gått gå upp 5 grader så skulle det vara ännu bättre.

söndag, maj 25, 2008

"Stageflaskor med Vättern i bakgrunden är som en tavla"

Kan inte annat än att hålla med Håkan.
Två stycken ypperliga dyk i Stora Lund tillsammans med måååånga andra, det var det i alla fall på parkeringen. I vattnet så var det inte så trångt.

En dyk från parkeringen till viken och avslutade med att hjälpa till på en rescuekurs.
Efter korvgrillning så var det dags för mer assistans så hoppade i i viken och gjorde scenariot. Sedan blev det en kort promenad till den andra igångs platsen och ett lite längre dyk söderut. Gillar det dyket riktigt mycket, mycket väggar och annat att titta på.

En riktigt bra dykdag, hoppas att det kommer att komma flera denna sommaren.

torsdag, maj 22, 2008

"Vättern är bara ett stort caverndyk"


Citat av Henrik från onsdagskvällens dykutfärd till Stora Lund.
Micke och jag håller på och visar runt Henrik vilka dykplatser som det finns runt om Vättern, nu har han sett Röret och Stora Lund.

Kvällen bjöd på strålande solsken, helt vindstilla och inte en enda annan dykare inom synhåll, vi var helt ensamma på parkeringen. Undrar vad som har hänt, folk kanske har drunkat i internetdykningens förtrollande värld så de har glömt bort att man kan dyka på riktigt. Nåja, inte oss emot, färre personer att trängas med.

Jag fick vara etta med Henrik två och Micke tog sista positionen. Gick i i viken och simmade rakt norrut tills vi kom till sanddropoffen, ner till ca 30 meter och började simma vänster och söderut. Höll oss runt 30 ett bra tag och gick sakta uppåt. Det märktes när vi hade passerat viken för då ökade antalet granater betydligt. Vände efter tag tillbaka och kom nästan upp i viken, vi kom upp 10 meter kort... Men det gick ju bra ändå =)

Trevligt kvällsdyk och kan inte vänta till nästa.

måndag, maj 19, 2008

Test crew hos Poseidon

Strax innan klockan 10 på lördag förmiddag svängde jag in på Poseidons parkering i Västra Frölunda, utanför stod några av de andra deltagarna och väntade.

Efter någon minut kom Henrik Borg ner och öppnade och undrade varför inte någon hade ringt på dörren. Blev insläppta och gick i samlad skock till köket där frukost väntade. Efter lite genomgångar så var det i alla fall dags för det som vi kommit dit för att göra, dvs testa Flexisuit. Delades upp i två grupper och jag hamnade i den första.

Efter ombyte till tunt underställ så fick vi en förvisning om hur det var tänkt att dräkten skulle tas på. Blev lite ovant för mig som inte har frontzip på min nuvarande dräkt. Men efter lite hjälp och bök gick det också.

Det första intrycket var att dräkten kändes väldigt smidig inte alls i närheten av de andra neoprentorrisarna som jag har testat. Sedan kändes det att tätningarna var ganska stora och skulle med stor sannolikhet läcka... En annan sak som kändes ovant var att det bara var en socka istället för en lite rejälare sko. Fungerade bra runt poolen men skulle vara intressant att testa hur den fungerar när man går omkring i Fredriksberg eller Stora Lund.

Hoppade i utan något annat än dräkten och hade inte några större problem att komma ner under ytan, positivt tycker jag. Sedan på med paket, mask och fenor. Blev mycket test att försöka sträcka sig i olika vinklar och se hur det kändes. Och även om den satt ganska så slimat så var den väldigt flexibel, men jag tyckte att det var bättre flex på längsled än på bredden. Som för alla andra läckte det in i tätningarna, skönt att man var i pool och inte ute.

Iom att den satt ganska slimmat så kändes det som om jag hade bra koll på luftvandring i benen och fötterna. Under vattnet var det skönt att ha sockorna för det kändes bra att ha sådan bra kontakt med fenorna som i alla fall inte jag har med min nuvarande dräkt.

Försökte tänkt kritiskt men har inte kommit på något som talar för att man inte skulle ha denna dräkt. Återstår att man skulle behöva göra ett dyk till i lite kallare vatten där man kan känna efter hur det är med lite tjockare underställ och hur det känns att gå med sockorna på lite mer "vanlig" mark än kakel.


Efter detta var det dags för lunch och det var grillat med potatissallad som gällde. Efter lunchen var det vår grupps tur att få en guidad tur runt anläggningen och se lite produktion etc.

När båda grupperna var klara så pratade Barry Coleman om utbildningen inom RAID och lite om Discovery RBn. Han var vältalig och man fick ett litet habegär av RBn, men återstår dock lite frågor som jag inte ännu har hittat några bra svar på. Tex om jag vill ha en RB, måste jag gå igenom alla fyra steg för att komma upp i samma nivå som nu? Eftersom stegen innehåller OC lektioner, måste man göra dem igen?
Finns det inte någon crossover kurs där man lär sig att dyka med RB och inte behöver köra igenom alla OC övningar igen.

Återstår att se.

En trevlig dag och jag ser fram emot att kunna testa dräkten i Vättern och kanske även testa RBn någon kväll.

tisdag, maj 13, 2008

Utvald



Har lyckats med konststycket att bli en av de utvalda för att vara med i Poseidons test crew för att testa deras nya torrdräkt Flexisuit.




Känns skoj att få testa prylar innan alla andra. Lördagen den 17 bär det av mot Göteborg får återkomma med en liten berättelse och kanske bilder på hur det var och vad som hände.




Lugna dyk!

måndag, maj 12, 2008

Det var inte riktigt som vanligt...

Det var något annorlunda med dagens dyk i Fredriksberg, det var inte alls som det brukar vara. Efter ett tag gick det upp ett ljus, det regnade eller snöade inte.


Det var strålande solsken!!!


Det var första gången som det var det. Plus att det var bättre sikt i gruvan än vanligt. Detta gjorde det hela till en mycket angenäm dag.



lördag, maj 03, 2008

Axamosjön

Eftermiddagsdyk i Axamosjön och denna gången var det inte 2 grader i vattnet som förra gången utan betydligt behagligare.
Simmade runt en del och såg en hel del fisk så som gädda och abborre. Avslutade dyket med lite "tech" övningar, eftersom Johannnes går kursen, och det var ganska härligt att ligga på några meters djup och 10 grader. Efter ett tag var det nog och vi gick upp till ytan och in till land igen.

Ha det