onsdag, augusti 18, 2010

Prova på och Boulder park

Två omgångar upp till Ödeshögsområdet idag för att dyka.

Det första var att göra ett prov-på-dyk tillsammans med lillebror som han hade fått i födelsedagspresent. Tycker att det gick mycket bra. Var inne i viken hela tiden med ok sikt och inte några vågor. Lyckades att se några kräftor och lite fiskar. Han verkade nöjd efteråt :-)

Andra rundan gick med utfärd till Öninge och Boulder park. Det är området med klippblock som bara ligger och väntar på att bli undersökta. Tyvärr så var det vara en deltagare till utfärden men vi hade ett riktigt bra dyk. På vissa ställen så kan man tom simma mellan klippblocken, hade man dessutom haft side mount så hade man kommit in på betydligt fler ställen.

Bra dag helt enkelt!

onsdag, augusti 11, 2010

Avslappnat dyk i Stora Lund

Ett riktigt gott dyk i Stora Lund som en onsdagsutfärd.
Bara lugnt och stillsamt och titta på fiska, kräftor, gamla granater och annat skrot. Och sten...
Skaplig temperatur har det också blivit.

Snart dyktime igen!

måndag, augusti 09, 2010

Mission Expedition

Efter att länge ha snackat om att vi borde hitta något nytt ställe att köra utfärder till så bad det efter tips av till sjön Skärlen utanför Lammhult. Efter lite sökande så hittade jag även att det är ett utfärdsmål för Växjö Dyksällskap, hittade även en djupkarta som kan vara bra att ha.

Resa från Jönköping tog ca 1,5h och det blev bara mindre och mindre vägar men till slut så kom vi fram till Skärlen och platsen Tvättehallarna (kolla Fornsöks karta för lite fler namn).

Tvättehallarna
Kom ner till en lite gräsbevuxen vändplats med en båtbrygga och en lite klippstrand. Satte ihop grejerna och hoppade i. Verkade vara bra sikt även om vädret inte var det bästa. Simmade ut några meter från stranden innan vi sjönk ner. Kom ner i ett parti med lite stenar och sjunka träd.

Innan vi hoppade i hade vi studerat djupkartan och kommit fram till att det borde finnas lite djup rak ut. Sagt och gjort, kompasskurs rakt ut i sjön. Kom ganska snabbt till dy/slam botten och detta fortsatte hela vägen ner till 21 meters djup. Men det var riktigt bra sikt för att vara insjö, uppskattade det till ca 8 meter. Och det var ljust! Behövde inte lampa på 21 meters djup :-)

Simmade runt i en halvcirkel för att komma tillbaka till uppstigningsplatsen. Tyvärr var det inte något roligt att kolla på förens vi kom upp till ca tre meters djup. Då började stenarna att dyka upp igen.

Kom upp efter ett ganska så bra dyk, även om det inte var så mycket att titta på så var det andra faktorer som överraskade som ljus och sikt.

Stod sedan och dividerade om var vi skulle göra nästa dyk. Blev tillslut så att vi packade in prylarna och åkte till badplatsen.


Badplatsen

Även här så var det en gräsplätt ner till vattnet.
Lite sämre sikt här en vid Tvättehallarna, men fortfarande helt ok med tanke på att det är en insjö. Här var det mycket stenrösen, stora block och träd. Blev även en sväng över syn/slammet innan vi simmade tillbaka.

Det var två riktigt bra insjödyk med tanke på sikt och ljus, men lite mediokert med tanke på att det inte fanns så mycket att titta på.

Badplatsen skulle kunna bli ett riktigt bra isdyk, men det återstår att se när det blir vinter.
Nu har det blivit blodad tand och en ny expedition planeras.

Tills dess: Dyk lugnt!

söndag, augusti 08, 2010

Utfärd till Stora Lund

Ett glatt gäng åkte tillsammans med grundkurs och avrostningsdykare till Stora Lund för en bra dykdag.

Vädret var inte riktigt lika glatt, men det blev två stycken bra dyk!
Extra guldstjärna till Z som bjöd på kakor =)