måndag, mars 27, 2006

Diver's Bio

Dyk historia
Har inte hunnit att skriva något om min dykhistorik så det tänkte jag göra nu.

Jag har inte hållt på med dykning så länge, genomförde kursen och klarade certet för Padi Open Water i höstas (2005) och sedan dess har jag kommit upp i 25 loggade dyk.

Gick OW-kursen hos Oxygène Lund med ett gäng från SEMC, passade samtidigt på att ta cert för torrdräkt. Var lite skeptiskt till att göra det, men det kändes som att det skulle kunna vara ett bra cert att ha om jag skulle hyra torrdräkt någonstans någongång. Det var i alla fall motiveringen jag använde till mig själv för att ta den.

Har på dessa få dyk haft ganska varierande dykplatser, 10 av dyken kom från min resan till Hurghada, Egypten som jag åkte på i slutet av januari, början av februari. Några bilder från resa kan du hitta här.
Det var riktigt, riktigt roligt att åka iväg och se lite annorlunda undervattensmiljö, var lite som att dyka i en tv-film från något korallrev. Det gav blodad tand och det var definivt inte sista gången som jag åkte på dykresa, nästa gång kanske det blir en live-abord.

Annars så är de andra dyken från Ön Limhamn, Kullen(Arild och Paradishamn) och Prästens badkar. Förmodar att det kommer att bli en hel del fler dyk på dessa platser. Hoppas att det kommer att bli på några nya ställen också.

Än så länge är jag så fascinerad av att jag kan andas, se under vattnet och bara "flyta" omkring att alla dyk är bra dyk oavsett om det är naturdyk eller, som vi ett tillfälle i Egypten, titta på vrak. Fast några kan ju bli lite av en besvikelse, tex om sikten är otroligt dålig, hände en gång i Egypten (då blåste det storm), såg knappt en halv meter. När vi dök på Arild för förra helgen så var det kass sikt under 4 meter, typ en halvmeter, det är lite tråkigt, förtar lite av upplevelsen... Men det är ju alltid roligt att hamna i vattnet :)

Framtidsplaner
Vad händer här? Har jag några mål?
Det närmaste jag vet om framtiden är att det gänget som jag tog OW med ska iväg till Oxygène Hönö en helg i slutet av april för att genomföra Advanced OW, det ska bli roligt.

Annars så ska jag försöka att genomför Rescue Diver kursen om den går någon gång i sommar/höst, alla verkar tycka att det är den kursen som har gett mest i sin utveckling som dykare.
Ett annat mål är att jag ska dyka "slut" på första loggboken innan året är slut, det är ca 25 dyk kvar. Förhoppningsvis kommer det att bli minst det dubbla.

På utrustningsfronten har jag redan det mesta, men det finns ju alltid något mer som man behöver för att dyka ;)
Något kanske kommer att införskaffas.

Frågor som jag funderar vidare på och inte har något bra svar på ännu är:
* Ska jag sikta på att utbilda mig till DiveMaster?
* Eller ta några specialties så att jag blir en "Master Scuba"?
* Vilka specialties skulle det vara? Vrak lockar ganska mycket...

Funderingarna fortsätter
Johan

tisdag, mars 21, 2006

Reg inlämnad för koll

Var nere i butiken och lämnade in reggen på koll, den har inte fungerat som det var tänkt. Av någon anledningen så bestämmer sig dem ibland för att friflöda, visserligen har det varit kallt på land och i vattnet, men jag tycker att jag har skött det bra. Inte andats på ytan, använt inflatorn mycket sparsamt. Men nu är den i säkra undersökarhänder och ska kollas.

Det har hänt två gånger att den har friflödat. De enda två gångerna som jag har dykt ute här hemma, i varma poolen har den fungerat klanderfritt.

Första tillfället var i januari då det var tänkt att vi skulle göra ett kvälls/nattdyk. Då hann reggen knappt ens komma i vattnet innan den började friflöda. Hur mycket vi än försökte under de 10 kalla minutrarna i det 1-gradiga vattnet så ville det inte släppa, bara att packa ihop och åka hem. Surt!!

Efter att ha pratat med Patrik om detta så förslog han att man kunde sänka sekundärtrycket. Tydligen så brukade det vara något för högt när denna modell var ny, vilket var något som de hade sett på sina skolreggar av samma märke och modell. Ett lägre sekundärtryck skulle dessutom försvåra en ny friflödning. Sagt och gjort, Patrik sänkte trycket som var för högt.

Så var jag ute och dök i Arild i söndags, tog det extremt försiktigt med att inte andas, fylla luft i västen osv. Kom ner i vattnet, dykdator pendlade mellan 0 och 1 grad, och påbörjade dyket. Efter ca 24 minuter så känner jag att det kommer luft från andrasteget även om jag inte andas. Tar ut det ur munnen och kollar på det och visst börjar det att friflöda igen. Bara avbryta dyket och be buddyn att skruva åt kranen. Det var ganska kyligt så vi bestämde oss för att gå upp. Väl uppe så vred jag på kranen igen och andades stora, djupa, snabba andetag i reggen, inga som helst problem.

Jag hoppas kollen går bra och att felet går att åtgärda... det är ju frysskydd på den och den _ska_ bara inte frysa. Men det är ju inte säkert att det är det som är problemet, men troligen.

Återkommer med resultatet
/Johan

måndag, mars 20, 2006

Det första inlägget

En ny blog föds...
Här sitter jag nu framför skärmen och skriver mitt först inlägg i min alldeles egna blog. Vad kommer den att handla om undrar du?
Rubriken "Med kväve i blodet" tycker jag säger en del, självklart kommer den att handla om mina öden och äventyr inom dyknings underbara värld. Låter det som en subjektiv tolkning? Kan du ge dig katten på!!!

Vad kommer då att visas på denna Blog?
Inte en susning.... Men att det kommer att handla om mina dykrelaterade händelser och upplevelser kan du lugnt utgå ifrån. Bilder och text från utfärder, kanske någon mindre recention av någon bok eller ett kort referat från någon förläsning som jag har varit på.

Bilder är något som jag ska försöka att ha lagom många av, inget album, utan mer bilder som jag tycker är bra. Vill du ha mer bilder (kanske från mig och definitvt från andra) kolla in dykarna.nu, finns hur mycket dykrelaterade bilder som helst.


Hur som helst, min flaska på bilden får symbolisera att det kommer att fyllas på mer på denna Blog. Jag kommer att göra mitt bästa för att den ska hållas uppdaterad med senaste nytt från mig.

Kanske kommer det att dyka upp lite luddiga tankar om vad dykning egentligen är och en del funderingar runt frågor som:
- Hur skulle livet te sig utan att dyka?
- Hur klarade jag mig innan jag fann dykning?
- Varför dykar jag inte oftare?

Så tills vidare så säger jag Dyk lugnt och tänk på kvävet.

/Johan

PS. Bilden är från Oxygène Lund där jag nästan alltid fyller luft. Gratis reklam för att de är så oerhört trevliga och hjälpsamma. DS.